Profesionalno in s pieteto poskrbimo za vse potrebno ob boleči izgubi vaših najdražjih

V težkih trenutkih, ko izgubimo bližnjo osebo, je težko vedeti, kaj je potrebno storiti. Podajamo nekaj osnovnih napotkov:

 • Pokličite zdravnika oz. mrliškega preglednika.
 • Če smrt nastopi izven bolnišnice – npr. doma, pokličite pogrebno podjetje, ki bo opravilo prevoz preminule osebe in vam pomagalo organizirati pogreb.
 • Oglasite se v pogrebnem podjetju, ki ste ga izbrali, da se dogovorite glede pogreba in groba.
 • S pogrebnim podjetjem se dogovorite za poslovilno pogrebno slovesnost (za več napotkov kliknite na Pogrebna slovesnost).
 • Obvestite predstavnika verske skupnosti.

Ko nastopi smrt na domu

V primeru smrti na domu mora pokojnika pregledati zdravnik – mrliški preglednik. Zato morajo svojci o smrti obvestiti pristojno mrliško pregledno službo oz. zdravnika, ki na njihovem območju opravlja mrliško pregledno službo. Na območju mestne občine Velenje je to Zdravstveni dom Velenje (lahko tudi dežurni zdravnik).

Mrliški preglednik mora opraviti pregled takoj, ko izve za smrt, in sicer v gosto naseljenih stavbah najpozneje v 12-tih, drugje najpozneje v 24-tih urah. Po opravljenem pregledu izda mrliški preglednik potrdilo o opravljenem mrliškem pregledu (Potrdilo o smrti in Poročilo o vzroku smrti). Zdravnik lahko odredi obdukcijo, če vzrok smrti ni znan ali obstaja sum, da gre za nasilno smrt.

Po izdaji tega potrdila, pokličite Pogrebno pokopališko službo Komunalnega podjetja Velenje (tel. 03 89 64 490, 03 89 64 491), ki bo opravila prevoz pokojnika na ustrezno lokacijo (upepelitev, mrliško vežico, drugo pokopališče, …) ter se z vami dogovorila o vsem, kar je potrebno za organizacijo in izvedbo pogreba in pokopa. V primeru, da zdravnik odredi obdukcijo, Pogrebno pokopališka služba Komunalnega podjetja Velenje opravi prevoz pokojnika na oddelek za patomorfologijo odrejene ustanove.

Ko nastopi smrt v bolnišnici ali domu starejših občanov

V primeru, da nastopi smrt v bolnišnici ali domu starejših občanov, prejmejo svojci obvestilo o smrti, v katerem je tudi navedeno, kje se pokojnik nahaja. Ob prejemu takega obvestila se obrnite na Pogrebno pokopališko službo Komunalnega podjetja Velenje (tel. 03 89 64 490, 03 89 64 491), kjer vam bodo povedali, kako ukrepati naprej, opravili bodo prevoz pokojnika ter se z vami dogovorili o načinu in času slovesa od pokojnika ter o vsem, kar sodi k pogrebu.

Opomba: Svojci morajo v domu starejših občanov oziroma v bolnišnici prevzeti pokojnikove osebne stvari.

Storitve Komunalnega podjetja Velenje – Pogrebno pokopališke službe

Po principu »vse na enem mestu«!

V Pogrebno pokopališki službi Komunalnega podjetja Velenje uredimo vse potrebno za slovo od pokojnika in tako žalujoče v težkih trenutkih razbremenimo dodatnih skrbi in poti.
 
Poskrbimo za:
 • ureditev pokojnika,
 • prevzem in prevoz pokojnika,
 • pogrebno opremo (nudimo veliko izbiro krst in žar),
 • kompletno žalno dekoracijo,
 • ureditev potrebne dokumentacije,
 • slovo od pokojnika pred upepelitvijo,
 • prevoz na upepelitev,
 • organizacijo poslovilne pogrebne slovesnosti (govornik, pevci, glasbeniki, cvetje, fotografiranje, snemanje),
 • posredovanje pri objavi osmrtnic,
 • pripravo grobnega mesta in pokop,
 • nagrobni kamen, napis na grobno ploščo,
 • raztros pepela,
 • druge storitve glede na želje svojcev.

Kaj morajo priskrbeti svojci?

 • Osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list ali vozniško dovoljenje – kateri koli dokument, ki vsebuje fotografijo pokojnika),
 • potrdilo o opravljenem mrliškem pregledu (kadar smrt nastopi doma oz. izven bolnišnice),
 • fotografijo pokojnika,
 • obleko za pokojnega, če se predvideva pokop v krsti.

Zgoraj navedeno svojci predajo Pogrebno pokopališki službi Komunalnega podjetja Velenje, ki uredi vso potrebno dokumentacijo. Prav tako v Pogrebno pokopališki službi poskrbijo za ureditev pokojnika.

Pokop oziroma upepelitev

Pokop oziroma upepelitev se opravi po preteku najmanj 36 ur od nastopa smrti na podlagi listine o prijavi smrti. Upepelitev se opravi po preveritvi dejanskega nastopa smrti, ki jo opravi pooblaščena oseba po predpisih mrliško pregledne službe.

Prijava smrti

Če je oseba umrla izven zdravstvenih oziroma drugih zavodov oz. umre doma, mora smrt prijaviti mrliški preglednik – zdravnik, ki je ugotovil smrt, kot je to zapisano v zakonu o matičnem registru. Če tega ne stori, prijavijo smrt družinski člani ali tisti, s katerim je umrli živel. Smrt se mora prijaviti upravni enoti, na območju katere je oseba umrla. Prijava smrti mora biti podana v dveh dneh od dneva smrti oziroma od dneva najdbe trupla. Smrt se prijavi s potrdilom o smrti oz. potrdilom o vzroku smrti. Tega izda zdravnik, ki je umrlega pregledal.

Smrt osebe, ki je umrla v zdravstvenem zavodu, domu za ostarele, vojašnici, turistično-gostinskem objektu, zavodu za prestajanje kazni ali v drugem nastanitvenem objektu, organizaciji oziroma zavodu, mora pristojnemu organu (upravni enoti) prijaviti zavod ali organizacija, v kateri je oseba umrla.

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni