toplovod

Distribucija toplote v Šaleški dolini se začne v proizvodnih virih v lasti Termoelektrarne Šoštanj. Na prevzemnem mestu tako distributer toplote, Komunalno podjetje Velenje, prevzema toploto ter jo distribuira naprej po distribucijskem sistemu. Celoten distribucijski sistem se učinkovito in ekonomično upravlja iz tehnološko sodobnega dispečerskega centra.

Način usklajevanja dnevne nabave toplote se je vse od samega začetka delovanja distribucijskega sistema do leta 2017 izvajal izključno z napovedjo parametrov (pretok in temperatura) glede na potrebe in zahteve na distribucijskem sistemu. Tako se je tudi do tridesetkrat dnevno usklajevalo in spreminjalo potrebne pretoke in s tem uravnavalo tlačne razmere.

Optimalno vodenje je bilo tako odvisno predvsem od odzivnosti dispečerja, komunikacije distributer-dobavitelj ter tehnične zmogljivosti spreminjanja pretoka v danih pogojih. Posledično je prihajalo do situacij, ko je zaradi nepravočasne spremembe pretoka na distribucijskem sistemu nastajal previsok ali prenizek diferenčni tlak.

Želja distributerja je bila v prvi vrsti izločiti človeški faktor, napake v prenosu informacij, ter poenostaviti in predvsem pravočasno uskladiti ter izvajati spremembe pretokov. Z izračuni ter izkušnjami iz manjših sistemov pa smo prav tako upali, da bo mogoče znižati konično moč odjema ter dovodno temperaturo.

Vgradnja sodobne opreme ob izgradnji toplotne postaje 3, ki je bila zgrajena v sklopu izgradnje bloka 6, ter intenzivnejše sodelovanje med dobaviteljem in distributerjem v zadnjih letih, predvsem na tehničnem področju, so omogočili, da so se v začetku leta 2017 začeli dogovori o tehničnih možnostih preureditve vodenja obtočnih črpalk proizvodnega vira iz želenega pretoka na konstanten diferenčni tlak distribucijskega sistema.

Predvsem pričakovani pozitivni rezultati uvedbe takšnega načina vodenja obtočnih črpalk tako na strani distributerja kot tudi na strani dobavitelja so privedli do tega, da smo 13. 11. 2017 začeli z obratovanjem obtočnih črpalk proizvodnega vira na konstanten diferenčni tlak distribucijskega sistema.

Izvedbo spremembe regulacije obtočnih črpalk je opravil dobavitelj sam, distributer toplote pa je na svojem nadzornem sistemu uvedel nov avtomatiziran način vodenja in sporočanja spremembe zahtevanega diferenčnega tlaka dobavitelju.

Z uvedbo novega načina vodenja obtočnih črpalk proizvodnega vira na konstanten diferenčni tlak distribucijskega sistema so se praktično z dnem uvedbe pokazali pozitivni rezultati. Ob takšnem načinu vodenja tako ne prihaja več do previsokega ali prenizkega diferenčnega tlaka na sistemu, posledično je celoten sistem enakomerneje pregret. Znižala se je konična moč odjema predvsem v večernih in jutranjih urah, v zimskih mesecih pa smo brez večjih posledic uspeli znižati tudi dovodno temperaturo na sistemu.

Na letošnji mednarodni konferenci daljinske energetike v Portorožu je udeležencem prispevek predstavil odgovorni inženir distribucije Rok Miklavžina (na fotografiji):

Rok Miklavzina 1

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni