Naslovna fotka za TD

Komunalno podjetje Velenje, d. o. o., kot izvajalec gospodarske javne službe dejavnosti distribucije toplote na geografskem območju mestne občine Velenje in občine Šoštanj, v zadnjih letih še posebno pozornost posveča projektom na področju zagotavljanja največje možne učinkovitosti distribucijskega sistema toplote.

Rezultati uspešno izvedenih projektov iz prejšnjih let, med katerimi lahko omenimo najpomembnejše, kot so obnova izolacij magistralnega cevovoda, uvedba avtomatskega balansiranja večjega odcepa distribucijskega sistema toplote, uvedba avtomatskega vodenja proizvodnega vira toplote po diferenčnem tlaku sistema, uvedba avtomatskega vodenja črpališč po diferenčnem tlaku sistema ter preureditev tricevnega distribucijskega sistema toplote v dvocevni sistem, pa so omogočili uvajanje novih možnosti pri zagotavljanju najbolj optimalne učinkovitosti sistema.

Cilj vsakega distributerja toplote je namreč znižati dovodno temperaturo na najnižjo možno raven in s tem povečati prihranke pri izgubah toplotne energije v procesu distribucije. V letošnjem letu smo si tako zadali cilj znižati dovodno temperaturo »vroče« vode iz proizvodnega vira na najnižjo raven, katera še vedno omogoča zagotavljanje ustreznih parametrov in visoko raven kakovosti oskrbe s toploto pri končnih odjemalcih.

Zaradi posebnosti distribucijskega sistema toplote na geografskem območju mestne občine Velenje in občine Šoštanj, kot so zahtevane visoke dovodne temperature zaradi potreb industrije, obratovanje skozi vse leto (neprekinjena priprava sanitarne tople vode, sistem obratuje 365 dni v letu, 24 ur na dan), velike razdalje med proizvodnim virom in končnimi odjemalci (več kot 8 km, kar v poletnih mesecih predstavlja transportni čas vode več kot 5 ur) itd., je zniževanje dovodne temperature še posebej zahtevna naloga.

V letu 2019 smo tako uspeli dovodno temperaturo znižati na precej nizko raven glede na prejšnja leta, razen v relativno mrzlih mesecih letos aprila in maja. V mesecu avgustu pa je bila zabeležena najnižja povprečna mesečna dovodna temperatura »vroče« vode iz proizvodnega vira v 60-letni zgodovini obratovanja, in sicer 91 stopinj Celzija.

graf 1 Td

Graf: Grafični prikaz povprečnih mesečnih dovodnih temperatur proizvodnega vira

V prihodnjih letih si bomo prizadevali še dodatno znižati dovodno temperaturo, v kolikor bo to tehnično omogočeno s strani proizvodnega vira. Iz rezultatov delovanja letošnjega leta je namreč razvidno, da je distribucijski sistem toplote sposoben obratovati pri še nižjih dovodnih temperaturah.

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni