Razdelilec

V sredo, 20. 2. 2019, je bila opravljena še zadnja predelava tricevnega distribucijskega sistema toplote v dvocevni sistem. Tako je Komunalno podjetje Velenje, d. o. o., v letu, ko daljinsko ogrevanje v Šaleški dolini praznuje 60. obletnico delovanja, zaključilo enega izmed večjih projektov na področju zagotavljanja največje možne učinkovitosti daljinskega sistema toplote.

Naslovna fotografija: Simbolična zaustavitev delovanja tretje cevi tricevnega distribucijskega sistema

V obdobju enega leta je bilo izvedenih veliko število predelav, rezultat katerih je ukinitev 8.174 metrov cevovodov za dobavo sanitarne tople vode, po katerih je bilo oskrbovanih 84 toplotnih podpostaj po osrednjem delu mesta Velenja.

Slika: Predelava v jašku pred objektom

Predelava

Slika: Predelava v TPP

Predelava TPP

Tricevni distribucijski sistem toplote v Velenju je bil ob izgradnji eden naprednejših, saj je omogočal varčevanje z energijo v poletnih mesecih, ko ogrevanje prostorov ni potrebno. V ta namen so bile vgrajene tri cevi, dovod ogrevanja, dovod sanitarne tople vode in skupni povratek. V času izven kurilne sezone se je tako tretja cev (ogrevanje) izločila iz obratovanja. Z ukinitvijo kurilne sezone v Šaleški dolini in možnostjo ogrevanja objektov skozi vse leto, seveda izločitev tretje cevi tehnično ni bila več mogoča.

Slika: Princip delovanja tricevnega distribucijskega sistema

3C

Ideja o prereditvi tricevnega distribucijskega sistema toplote v dvocevnega je sicer stara že nekaj let. Opraviti je bilo treba kar nekaj preračunov in analiz ali takšna preureditev ne predstavlja morebitnih težav v zimskih mesecih, ko so potrebe po distribuciji toplotne energije največje. Predimenzioniranje cevovoda ob izgradnji, preureditev centralne energetske postaje, katera oskrbuje omenjeni distribucijski sistem, ter predvsem postopno zmanjševanje priključnih moči objektov (energetske obnove objektov) pa so ključni razlogi, da je takšna preureditev sploh bila mogoča.

Rezultati delne preureditve, preurejenega je bilo že približno 2/3 sistema, so vidni že v tej »koledarski« zimi. Primerjava mesecev januar 2018 in 2019 namreč pokaže, da je ob večji porabi toplotne energije na celotnem distribucijskem sistemu toplote (+12 %) poraba električne energije za oskrbo tricevnega distribucijskega sistema manjša za okoli 20 %.

Končna ocena prihrankov tako toplotne kot električne energije, stroškov vzdrževalnih del na tretji cevi, stroškov izgub sistemske vode na tretji cevi itd. pa bo mogoča šele po preteku daljšega časovnega obdobja.

Rok Miklavžina, Gregor Cvet

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni