683028 ORIGINAL

Poleg vandalizma in tatvin, ki so v človeški domeni, se je na pokopališču Podkraj pojavil novi/stari nepridiprav. Pravzaprav ni eden, verjetno gre za celo skupino, ki je aktivna predvsem v nočnih urah. Govorimo seveda o srnah. Težava ni od včeraj, z njo se soočamo že dlje časa.

Občani so večkrat opozorili, da srne na grobovih pojedo vse cvetje in za sabo puščajo iztrebke. Največjo škodo so povzročale v pomladanskih in jesenskih mesecih, še posebej pa v dneh okoli 1. novembra, ko občani na grobove prinesejo cvetlične aranžmaje. Tudi v mrzlih zimskih dneh njihovi obiski pokopališča niso redkost. Niso pa edini nezaželeni gostje pokopališč – precej škode ali vsaj nereda lahko namreč povzročijo tudi nekatere ptičje vrste, kot so denimo srake, vrane, kavke, za katere je znano, da v hudih zimah rade kljuvajo vosek nagrobnih sveč. Pri svojem početju niso obzirne, zato lahko zjutraj najdemo prevrnjene in poškodovane sveče daleč stran od njihovega prvotnega mesta.

Pokopališče je javni prostor in ga ne smemo popolnoma zapirati, poleg tega imamo na vrhu pokopališča aktivno gradbišče in ograja ni v celoti postavljena. Težavo aktivno rešujemo na različne načine. Včeraj smo na gradbišču postavili začasno ograjo primerne višine, poleg tega smo naročili tudi naprave, ki proizvajajo visokofrekvenčni zvok, ki odganja divjad. Naprave bomo namestili predvsem ob vhodih na pokopališče. Upamo, da bo to v kombinaciji s primerno visoko ograjo tudi ob gradbišču pokopališča rešilo težavo. 

Na spodnji fotografiji je začasna zaščitna ograja na vrhu pokopališča, kjer je gradbišče.

Zacasna ograja na pokopaliscu Podkraj