20170920 160741

Velenje, 20. septembra 2017

V Komunalnem podjetju Velenje že zadnjih nekaj let aktivno propagiramo pitje vode iz pipe. V Sloveniji imamo namreč dobro pitno vodo, ki se po kakovosti uvršča v sam Evropski vrh, zato lahko v vsakem trenutku mirno posežemo po vodi iz pipe, ki smo jo zaradi njene svežine in blagodejnih učinkov za naše zdravje in dobro počutje poimenovali v Šaleški biser – okus zdravja.  

Voda prenaša življenjsko pomembne snovi po telesu in je prisotna v vseh pomembnejših telesnih funkcijah. Ker vodo nenehno izločamo, moramo poskrbeti, da vsak dan spijemo zadostne količine vode. To je še posebej pomembno pri telesni vadbi. (V povprečju potrebuje odrasel človek od 2 do 3 litra vode na dan, športno aktivni pa celo 4 litre vode na dan.) Voda namreč najbolj odžeja, blagodejno vpliva na naše počutje, blaži glavobole in mnoge druge težave, pomaga pri uravnavanju telesne teže, spodbuja pozitivno razmišljanje in še bi lahko naštevali.

Voda iz pipe je boljša alternativa od ustekleničene vode in bolj zdrava izbira od sladkanih in gaziranih pijač, saj ne vsebuje dodanih sladkorjev ali drugih škodljivih dodatkov. Poleg tega voda iz pipe ne povzroča odpadkov in ne obremenjuje okolja. Na voljo je v neomejenih količinah, je povsod dostopna in ugodna, je najbolj ekološka, saj ne povzroča nobenih odpadkov, ves čas je pod nadzorom in ves čas je sveža. Komunalni sistemi oskrbe s pitno vodo so namreč pod strožjim nadzorom kot industrija ustekleničene vode. Le tako lahko podjetja, ki skrbijo za vodno oskrbo, zagotavljajo visoko kakovost pitne vode.

V Sloveniji, prav tako v Šaleški dolini, imamo to srečo, da je kakovost naše pitne vode odlična in kadarkoli odpremo pipo, se lahko v trenutku odžejamo, ne da bi za to morali v trgovino. (18 % svetovnega prebivalstva še vedno nima dostopa do pitne vode!) Da se lahko vsi odžejamo tudi med aktivnostmi na prostem in druženju s prijatelji, smo se skupaj z občinami lastnicami odločili, da na različnih, frekventnih lokacijah po mestu postavimo pitnike Šaleškega bisera. Tako jih je denimo samo v Velenju do danes že deset. Najdete jih na različnih lokacijah, in sicer pri Beli dvorani, pri Škalskem jezeru, pri mestnem stadionu - košarkarsko igrišče, v Sončnem parku, na Cankarjevi ulici, na Velenjskem gradu, na Kardeljevem trgu, pri Osnovni šoli Šalek, na mestnem igrišču in v Šaleku. Poleg tega smo se v podjetju lotili tudi projekta ustekleničenja pitne vode iz naših lastnih vodnih virov, saj ob vsaki priložnosti ali prireditvi ni možno dostopati do vode iz pipe ali pitnikov. V teh primerih občane spodbujamo k pitju Šaleškega bisera iz plastenke, kar je še vedno boljša izbira kot pitje gaziranih pijač.

V Komunalnem podjetju Velenje smo okoljsko naravnani, zato ob vsaki priložnosti poudarjamo pomen ohranjanja in varovanja naših vodnih virov ter spodbujamo izboljšanje našega odnosa do voda. Naše stališče, ki ga želimo prenesti predvsem na mlajše generacije, je, da moramo trajnostno ravnati z vodnimi viri oz. vodo v vseh fazah njenega naravnega vodnega kroga – torej od zajema in priprave pitne vode, do distribucije uporabnikom, njene uporabe, zbiranja in čiščenja odpadne vode in vračanja nazaj v naravo.

Ker je letošnja tema Pikinega festivala zelo ekološko naravnana, na festivalu obiskovalcem ne bomo podarjali plastenk Šaleškega bisera, ampak smo se odločili, da podarimo bidone »Pika pije Šaleški biser«. Bidon se lahko s svežo pitno vodo vedno znova napolni iz pitnika na samem prizorišču, kasneje pa ga lahko iz dneva v dan uporabljate za pitje vode tako doma kot pri vaših aktivnostih. 

Več fotografij s festivalskega prizorišča si lahko pogledate na naši FB strani:

https://www.facebook.com/KomunalnoPodjetjeVelenje/

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni