Podganica

V obdobju od 2. 4. do predvidoma 10. 5. 2024 bo na območju Šaleške doline potekala redna spomladanska deratizacija javnega kanalizacijskega sistema in javnega sistema daljinskega ogrevanja s pripadajočimi objekti.    

V skladu z Zakonom o nalezljivih boleznih (Ur. l. RS, št. 33/06, 49/20) bodo nameščane parafinske vabe za zatiranje glodavcev. Vabe so zdravju škodljive, zato bodo postavljene v jaške in v objekte na način, da občani in živali ne morejo priti v stik z njimi. V objekte v upravljanju Komunalnega podjetja Velenje je prepovedan vstop nepooblaščenim osebam in torej dostop do vab.

Spomladanska deratizacija se izvede v obdobju, preden se začne parjenje glodavcev. V toplem vremenu se začne reprodukcija podgan, z deratizacijo pa uspešno preprečimo povečanje njihove populacije. Jesenska deratizacija se izvede v obdobju, preden se glodavci selijo v toplejše okolje, kjer bi se zaščitili pred mrazom.

Uporabnikom svetujemo, da vzdržujejo okolico svojih objektov ter ustrezno skrbijo za pravilno odlaganje odpadkov in tako tudi sami preprečijo ugodne pogoje za bivanje in razmnoževanje glodavcev.

Deratizacija je postopek nadzora in odstranjevanja škodljivih glodavcev, kot so podgane, miši in podobno. Ta postopek je pomemben iz več razlogov:

  1. Zaščita javnega zdravja: Glodavci lahko prenašajo in širijo različne bolezni. Pravilna deratizacija zmanjša tveganje za prenos teh bolezni na ljudi in hišne ljubljenčke.
  2. Preprečevanje poškodb na premoženju: Glodavci lahko povzročijo škodo na infrastrukturi, električnih napeljavah, izolaciji, pohištvu itd. Deratizacija pomaga zmanjšati tveganje za te vrste škode.
  3. Ohranjanje higiene: Glodavci lahko povzročijo onesnaženje s svojimi iztrebki, urinom in dlako. To lahko predstavlja higienski problem, še posebej v prehrambnih obratih, skladiščih in domovih. Deratizacija pomaga ohranjati čistočo in zdravje okolja.
  4. Preprečevanje izgube pridelka: V kmetijskih in živilskih obratih lahko glodavci povzročijo izgubo pridelka ali kontaminacijo hrane. Deratizacija je zato ključna za zaščito pridelka in zagotavljanje kakovosti hrane.

Skupaj z nadzorom nad drugimi škodljivci je deratizacija ključen korak pri vzdrževanju zdravega okolja.

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni