IMGP0312

Srne vsako leto naredijo precej škode na grobovih, velikokrat tudi vrane, ki sploh pozimi rade prevračajo nagrobne sveče. Občani so nas večkrat opozorili, da srne na grobovih pojedo vse cvetje in za sabo puščajo iztrebke. Največjo škodo povzročajo v pomladanskih in jesenskih mesecih, še posebej pa v dneh okoli 1. novembra, ko občani na grobove prinesejo cvetlične aranžmaje. Tudi v mrzlih zimskih dneh njihovi obiski pokopališča niso redkost. 

Niso pa edini nezaželeni gostje pokopališč – precej škode ali vsaj nereda lahko namreč povzročijo tudi nekatere ptičje vrste, kot so denimo srake, vrane, kavke, za katere je znano, da v hudih zimah rade kljuvajo vosek nagrobnih sveč. Pri svojem početju niso obzirne, zato lahko zjutraj najdemo prevrnjene in poškodovane sveče daleč stran od njihovega prvotnega mesta.

Škodo opažamo tudi zaposleni na Pokopališču Podkraj. V preteklosti smo že poskrbeli, da je ograja nameščena okoli pokopališča in redno preverjamo, da nima lukenj, še posebej v zgornjem predelu, kjer je zadaj gozd. Popoldanska izmena zaposlenih na pokopališču ob zaključku dneva tudi zapira vhode na pokopališče. Ker pa je pokopališče javni prostor, teh vrat ne smemo zaklepati. Na manjših vhodih ob straneh pokopališča smo na vrata namestili tudi napravo, ki samodejno zapira vrata. Žal, srne še vedno nekako najdejo pot na pokopališče, zato vse obiskovalce prosimo, da sploh v večernih urah za seboj zapirajo vrata na ograji pokopališča. 

Ne glede na vse navedeno pa so odslej zaradi škode, ki jo srne povzročajo na grobovih, v večernih urah električna vrata spodaj pri parkirišču zaprta.

Do grobov ljubljenih vseeno še naprej lahko dostopate tudi v večernem času, in sicer na vhodu pri poslovilni dvorani, pri raztrosu (med Odsekoma H in F) ali na tretjem, zgornjem vhodu (Odsek L).

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni