Naravoslovni dan 5

Dijakom Šole za strojništvo, geotehniko in okolje (Šolski center Velenje) sta na današnjem naravoslovno-tehniškem dnevu vodne dejavnosti Komunalnega podjetja Velenje dijakom predstavila tudi dva naša strokovnjaka.

Matej Mraz jim je predstavil praktičen prikaz vzorčenja in meritev vode, in sicer meritve klora, meritve motnosti in T v vzorcu, ki teče na pipi v razredu, skupaj so izvedli tudi bris vode. Predstavil jim je še dejstva in zanimivosti o vodi in delo v laboratoriju.

Dušan Travnšek pa jim je pojasnil vse v zvezi z pripravo pitne vode na vseh treh NPPV: ogledali so si film o pripravi vode na NPPV, ultrafiltraciji, delovanju LHPS na NPPV Grmov vrh in se virtualno sprehodili po objektih (zajetje Ljubija, NPPV Grmov vrh, Čujež ter Mazej). Predstavil jim je tudi poročilni sistem Komunalnega podjetja Velenje (reklamacije, poročila o količinah pripravljena vode na NPPV, poraba kemikalij, prikaz delovanja SCADA sistema vodooskrbe…).

Mikrobiološki parametri nam pokažejo obseg in stopnjo onesnaženosti pitne vode z mikroorganizmi. Preskušanje vzorca pitne vode na posamezne kemijske parametre pokaže obseg in stopnjo onesnaženosti pitne vode s kemičnimi snovmi, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje ljudi. Kljub velikemu številu kemikalij v okolju so v normative vključene le nekatere, s katerimi si pomagamo pri oceni. Za indikatorske parametre mejne vrednosti niso določene na osnovi neposredne nevarnosti za zdravje, ampak nam dajo informacijo o urejenosti celotnega sistema in nas opozarjajo, zlasti ob spremembah, da se z vodo nekaj dogaja in jih je treba raziskati.

Služba za tehnologije in nadzor v našem podjetju izvaja nadzor nad tehnologijo v procesih priprave pitne vode, čiščenju odpadne vode in pripravi hladilne in sistemske vode. V sklopu službe deluje tudi Tehnološki laboratorij, v katerem izvajamo analize za potrebe notranjega nadzora nad kakovostjo pitne vode, tehnološkega monitoringa odpadnih vod in analize sistemske ter hladilne vode ter kalibracije prenosnih in on-line merilnikov.

10 razlogov za pitje vode iz pipe, ki jim ne boste mogli oporekati.

  1. Voda najbolj odžeja.
  2. Blagodejno vpliva na počutje.
  3. Blaži glavobole in mnoge druge težave.
  4. Pomaga pri uravnavanju telesne teže.
  5. Spodbuja pozitivno razmišljanje.
  6. Na voljo je v neomejenih količinah.
  7. Je povsod dostopna in ugodna.
  8. Je najbolj ekološka, saj ne povzroča nobenih odpadkov.
  9. Samo voda iz pipe je ves čas pod nadzorom.
  10. Samo voda iz pipe je ves čas sveža.

Za najbolj osvežilno pijačo na svetu je pri nas, v Sloveniji, dovolj, da odprete pipo in si natočite že ohlajeno vodo. Si sploh lahko predstavljate večje razkošje?

Šaleški biser - okus zdravja. Pijte ga večkrat na dan!

Naravoslovni dan 2

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni