06 KPV fotografije FB

V Komunalnem podjetju Velenje želimo vsem našim sedanjim in bodočim uporabnikom storitev odvajanja in čiščenja odpadnih vod posredovati nekaj koristnih nasvetov in dejstev glede uporabe tako javne kot tudi zasebne kanalizacije. S tem želimo izboljšati ozaveščenost in odnos naših uporabnikov do omenjene storitve, saj se ji običajno posveča premalo pozornosti. Z doslednostjo in urejenostjo na tem področju želimo prispevati k ohranjanju naravnega okolja in zaščiti vodnih virov, ki so vir našega življenja kot tudi življenja naših zanamcev. To je tudi ena izmed osnovnih usmeritev Komunalnega podjetja Velenje.

KAJ JE JAVNI KANALIZACIJSKI SISTEM

Kanalizacija je razvejan sistem kanalov in objektov, ki služijo za odvod odpadne vode do čistilnih naprav in od tam naprej v odvodnik (reke, potoki, kanali). Komunalno podjetje Velenje ima v upravljanju preko 200 km kanalizacijskega omrežja na področju občin Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki, ki se nenehno širi na področja, kjer do sedaj odvajanje in čiščenje odpadne vode še ni bilo urejeno. Zaradi črpališč, razbremenilnih objektov, regulacijskih loput, dušilnih elementov, je sistem kanalizacije zelo občutljiv na vnos nedovoljenih odpadkov, ki se pojavljajo v kanalih, kamor ne sodijo.

Ali ste vedeli, da:

 • je javna kanalizacija kanalizacijsko omrežje s pripadajočimi objekti in napravami v lasti lokalne skupnosti;
 • kanalizacijski hišni priključki in greznice niso del javne kanalizacije;
 • je lastnik objekta (uporabnik) dolžan vzdrževati hišni kanalizacijski priključek;
 • je po veljavni zakonodaji predpisano, da je tam, kjer je javna kanalizacija že izgrajena, priključitev nanjo obvezna za vse lastnike objektov?

KAJ NE SODI V KANALIZACIJO

 Poudariti želimo, da je kanalizacija namenjena izključno odvajanju komunalne odpadne in padavinske vode. V kanalizacijo ni dovoljeno odlagati:

 • ostankov pripomočkov za osebno higieno (čistilnih robčkov, higienskih vložkov, britvic, vatiranih palčk),
 • uporabljen sanitetni material,
 • strupenih snovi in snovi, ki razvijajo strupene pline ali eksplozijske mešanice,
 • jedkih snovi (kisline, alkalije in soli),
 • barv, lakov in naftnih derivatov,
 • maščob in odpadnega olja,
 • ostankov hrane, pepela, kosti, gnoj, gnojevko, odpadne vode iz kmetijskih objektov, škropiv, rastlinskih ostankov, trupel poginulih živali, ostankov kolin, mavca ali betona, peska, tekstila, lesa, perja, dlake, stekla, žagovine, plastike in drugih predmetov,
 • radioaktivnih snovi,
 • kužnih snovi,
 • zdravil.

Ali ste vedeli, da:

 • je uporabnik interne kanalizacije materialno odgovoren za škodo, ki nastane na objektih in napravah javne kanalizacije zaradi nestrokovnega ali malomarnega vzdrževanja kanalizacijskega priključka oz. interne kanalizacije ter za škodo, nastalo zaradi odvajanja s predpisi prepovedanih snovi v javno kanalizacijo.

KAJ PRIDOBIMO Z DOSLEDNOSTJO PRI UPORABI KANALIZACIJE

S priporočili uporabnikom za pravilno uporabo kanalizacije želimo preprečiti motnje pri odvajanju in čiščenju komunalne in odpadne padavinske vode, ki se zaradi napačnega ravnanja pogosto pojavljajo. Z upoštevanjem priporočil lahko uporabniki sami bistveno zmanjšajo možnosti za morebitne nevšečnosti in z njimi povezane stroške, ki nastanejo ob nepravilni uporabi kanalizacijskega sistema. Prav zaradi neupoštevanja priporočil se pogosto zamašijo kanali in ob tem se lahko onesnažene vode razlijejo bodisi v vodotoke ali stanovanjske objekte. Najpogostejši vzrok zamašitve hišnih priključkov, kot tudi interne kanalizacije, je namreč maščoba in kavne usedline, ki se nabirajo na stenah kanalov; pogost vzrok zamašitev so tudi odpadki od kuhanja žganja.

Zaradi odlaganja ostankov hrane imajo idealne pogoje za življenje v kanalizaciji tudi podgane, ki se zaradi obilice ostankov hrane ne dotaknejo strupenih vab, ki jih v javno kanalizacijo v skladu z veljavno zakonodajo nastavljamo trikrat letno (deratizacija). 

Ali ste vedeli, da:

 • je podgana odličen plavalec in plezalec,
 • zanjo ni problem zlesti niti v najvišja nadstropja objektov,
 • da lahko pride v stanovanje preko WC školjke in se lahko zgodi, da jo zjutraj zalotite na kuhinjski mizi.

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni