euro zone europe

Vlada RS je na 10. redni seji sprejela Zakon o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov (Uradni list RS, št. 114/2022), s katerim je sprejela začasno nižjo 9,5 odstotno stopnjo davka na dodano vrednost (DDV) na električno energijo, zemeljski plin, les za kurjavo in daljinsko ogrevanje za obdobje od 1. septembra 2022 do 31. maja 2023.

Vlada želi s sprejetim zakonom omiliti posledice dviga cen energentov in energetske draginje v času največje porabe energentov med ogrevalno sezono. Z začasnim znižanjem stopnje DDV za energente se zagotavlja, da so potrošniki, predvsem najranljivejše skupine z najnižjimi prihodki, v času ogrevalne sezone dodatno razbremenjeni posledic podražitev. Nižja davčna stopnja velja za vse, tako za gospodinjske kot poslovne odjemalce omenjenih energentov.

Komunalno podjetje Velenje, d. o. o., je spremembo zakona upoštevalo na izdanih računih za komunalne storitve z datumom opravljene storitve september 2022, kar pomeni, da bo skupni mesečni strošek za mesec september 2022 in dalje pri storitvah toplote, zemeljskega plina ter vseh dajatev na te storitve imel namesto 22 % davčno stopnjo obračunano nižjo 9,5 % davčno stopnjo.

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni