Nazarje 2 002

24. september 2021

Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica (SŠGZ) je na priložnostni slovesnosti v Nazarjah 22. leto zapored podelila priznanja za najboljše inovacije v SAŠA regiji. Na letošnji razpis SŠGZ je prispelo 14 prijav iz 11 podjetij oziroma prijaviteljev. Pri navedenih inovacijskih projektih je sodelovalo skupno 138 inovatorjev, kar je skoraj identično število kot v lanskem letu. Skupno je bilo v 22 letih na razpis SŠGZ prijavljenih 404 inovacijskih projektov, pri katerih je sodelovalo skupno 2.459 inovatorjev.

Strokovna komisija, ki jo je imenoval upravni odbor SŠGZ, je ugotovila, da kakovost prijavljenih inovacij v SAŠA regiji ostaja na visokem nivoju in da se nadaljuje rast števila prijav iz segmenta malega gospodarstva. Od 14 prispelih inovacijskih prijav je bilo osem produktnih in pet procesnih inovacij. Med prijavitelji so bila tri velika, štiri srednja in štiri mala podjetja.

Na razpis se je s projektom (inovacijo) Zvišanje učinkovitosti proizvodnje električne energije iz bioplina na centralni čistilni napravi Šaleške doline, avtorjev Marjana Kotnika, Nataše Uranjek, Jana Apata in Alenke Štramcar, prijavilo tudi Komunalno podjetje Velenje, d. o. o. , za kar smo prejeli bronasto priznanje v kategoriji profesionalno podprte inovacije. Prav tako smo projekt prijavili na razpis časnika Finance, d. o. o., in se z njim uvrstili med finaliste v kategoriji Energetsko učinkovit projekt 2021.

Kratek opis projekta:

Blato iz čiščenja odpadnih vod in biološko razgradljive odpadke na centralni čistilni napravi Šaleške doline predelamo in s tem pridobivamo bioplin, obnovljiv vir energije. S tehnološkimi ukrepi smo dvignili kapaciteto proizvodnje bioplina, zamenjali napravo za soproizvodnjo toplote in električne energije ter posodobili pripadajočo opremo in naprave. Na ta način smo zagotovili popolno samooskrbo s toplotno energijo in več kot 60-odstotno samooskrbo z električno energijo.

Naslovna slika za objavo

Več o projektu si lahko preberete še na povezavi.

Na naslovni fotografiji: Med podelitvijo bronastega priznanja za inovacijo snovalcem projekta Komunalnega podjetja Velenje - prejemniki Marjan Kotnik, Nataša Uranjek in Alenka Štramcar; na fotografiji še generalni direktor Premogovnika Velenje dr. Janez Rošer (levo) in mag. Franci Kotnik, direktor Savinjsko-šaleške gospodarska zbornica (desno).

 

 

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni