13 KPV fotografije FB

S 1. julijem 2021 je v veljavo stopila nova cena toplotne energije, ki jo je Agencija za energijo Republike Slovenije potrdila Termoelektrarni Šoštanj in predstavlja 36,8-odstotni dvig povprečne nakupne cene toplote. Nova cena je posledica vedno dražjih emisijskih kuponov za izpuste, ki jih moramo plačevati za ogrevanje, kljub našim prizadevanjem, da bi bili plačila kuponov za ogrevanje opravičeni, saj je daljinski sistem ekološki. V primerjavi z ostalimi območji v Sloveniji imamo v Šaleški dolini boljšo kakovost zraka, kar je vsekakor tudi rezultat načina ogrevanja.   

Dvig povprečne nakupne cene pomeni, da bo s 1. septembrom toplotno ogrevanje v Šaleški dolini za končnega uporabnika dražje za 30 do 35 odstotkov. Vzrok za podražitev toplotne energije je izključno sprememba nakupne cene toplote iz Termoelektrarne Šoštanj, ki se je v zadnjih štirih letih povišala z 11 na 28,5 evra/MWh, česar komunalno podjetje, kljub subvenciji lokalnih skupnosti in lastni racionalizaciji poslovanja, ne more financirati, saj bi zapadlo v velike finančne izgube. Občine ustanoviteljice Komunalnega podjetja Velenje bodo še naprej letno subvencionirale ceno toplotne energije v višini 682.014 evrov z DDV. Prav tako bodo pokrile razliko stroška med dvigom cene za obdobje od 1. julija do začetka septembra v višini 228.140 evrov z DDV.

Kljub podražitvi, ki je visoka in bo dodatno obremenila gospodinjstva in gospodarstvo, je sistem daljinskega ogrevanja Šaleške doline še vedno najcenejši v Sloveniji. Primerjalno analizo vseh daljinskih sistemov mestnih občin in naših sosednjih občin po metodologiji Agencije za energijo glede na tipično porabo v enostanovanjskih in večstanovanjskih objektov v Sloveniji si lahko ogledate v priloženih tabelah. Primerjati je potrebno konkretno porabo toplotne energije, ne samo velikost objekta. Končna cena pa je odvisna tudi od priključne moči. V Šaleški dolini je v večstanovanjskih objektih strošek upravljanja s toplotno podpostajo že vključen v strošek ogrevanja, medtem ko je v drugih krajih po Sloveniji to ločen strošek, ki se ga plača preko položnic upravnika objekta. Iz statističnih podatkov je razvidno, da je poraba toplotne energije v tem okolju daleč nad slovenskim povprečjem, skoraj dvakrat večja. To pomeni, da lahko tudi končni uporabniki s svojim odnosom do ogrevanja pripomoremo k manjši porabi, kar bo posledično pomenilo tudi nižje stroške.

V Komunalnem podjetju Velenje smo pričeli s projektom Preobrazbe sistema daljinskega ogrevanja Šaleške doline, s čimer si želimo čimprej pridobiti svoje proizvodne vire toplote iz obnovljivih virov. S tem bi lahko poskrbeli za večjo neodvisnost od trenutno edinega energenta premoga, ki ga močno bremeni vedno višja cena kuponov za izpuste emisij. V septembru bo objavljen javni poziv vsem zainteresiranim tehnološkim partnerjem za sodelovanje pri projektu. Tudi v prihodnje bo znotraj daljinskega sistema Šaleške doline naša prioriteta konkurenčna cena in zanesljiva dobava. 

Za vsa vprašanja smo vam na voljo v delovnem času od ponedeljka do petka med 7. in 15. uro na sedežu podjetja (Koroška cesta 37/b), na telefonski številki 03 89 61 100, brezplačni telefonski številki 080 80 34 ali na elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Prav tako lahko več informacij najdete na spletni strani komunalnega podjetja www.kp-velenje.si.

Hvala za razumevanje in prijazen pozdrav.

Mag. Gašper Škarja, direktor Komunalnega podjetja Velenje.

Slika1

Slika2

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni