Tularensis naslovna slika

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izdal obvestilo  o pojavu tularemije v severnoprimorski regiji in z njo povezanim družinskim izbruhom tularemije zaradi uporabe onesnažene pitne vode iz zasebnega vodovoda, namenjenega lastni oskrbi. V ostalih regijah v Sloveniji letos še ni bilo zabeleženih primerov tularemije z izjemo enega v gorenjski regiji. Pojav tularemije v severnoprimorski regiji povezujejo z mišjim letom in obilnimi padavinami v mesecu maju.

Tularemija je zoonoza – nalezljiva bolezen živali, ki se lahko prenaša tudi na človeka. Povzroča jo bakterija Francisella tularensis. Bakterija se prenaša z vbodom klopa, stikom z živaljo (zajci, kunci, voluharji, pižmovkami, bobri), lahko pa jo prenašajo tudi muhe, bolhe, uši, komarji. Redkeje se prenaša z zaužitjem kontaminirane hrane in vode, inhalacijo aerosola ali  prahu (ki nastajata med košenjem trave, nakladanjem sena...).  Možen je torej tudi prenos okužbe z onesnaženo pitno vodo. Najpogosteje so vir onesnažene pitne vode manjši vodovodi s pomanjkljivo ali neurejeno pripravo vode oziroma zasebni vodovodi, namenjeni lastni oskrbi s pitno vodo.

 

Možni načini prenosa okužbe s F. tularensis z onesnaženo pitno vodo:

  • stik z onesnaženo pitno vodo (vstopno mesto bakterije je koža, zlasti manjše poškodbe kože, oči …),
  • z zaužitjem onesnažene pitne vode (vstopno mesto bakterije je sluznica ustne votline, žrela),
  • z vdihavanjem aerosola onesnažene pitne vode (vstopno mesto so pljuča).

Pitna voda se lahko onesnaži z bakterijo F. tularensis s trupli okuženih živali ali njihovimi iztrebki bodisi pred pripravo (surova voda) ali po pripravi (pitna voda v vodovodnem omrežju).

Okužba se pogosteje pojavlja pri nekaterih poklicih - lovcih, gozdarjih, kmetih, veterinarjih, pa tudi med ljudmi, ki se pogosto ukvarjajo z rekreacijo in opravili v naravi. Prvi znaki bolezni se najpogosteje pojavijo 3—6 dni po okužbi. V 80 % se znaki okužbe pokažejo nenadoma, z mrzlico, vročino, glavobolom, redkeje kašljem, bolečinami v mišicah in trebuhu, bruhanjem in drisko. Na mestu stika z okuženo živaljo se običajno pojavi izpuščaj oziroma boleča razjeda (ki se zazdravi z brazgotino) ter povečane lokalne bezgavke. Bolezen se prenaša samo iz živali na ljudi, zato bolnika ni potrebno osamiti.

Okužbe preprečujemo z izogibanjem stikov s (poginulimi) živalmi oziroma uporabo zaščitne obleke pri stiku z njimi , preprečevanjem okužbe živil zaradi stika z glodavci in drugimi živalmi, uporabo varne pitne vode ter upoštevanjem dobre higienske prakse  pri pripravi živil.

Takšne in podobne nevšečnosti vedno znova izpostavijo, kako pomemben je stalni nadzor nad pitno vodo. NIJZ odsvetuje pitje vode iz vodnih virov v naravi, kot so nenadzorovani izviri, studenci. Uporabnikom javnih vodovodov odsvetujejo uporabo morebitnih drugih virov pitne vode za lastno oskrbo s pitno vodo, kot so hišne kapnice ali vodnjaki, če nimajo urejene učinkovite priprave vode in niso ustrezno vzdrževani.

Lastnikom zasebnih vodovodov svetujemo ureditev učinkovite priprave vode in ustrezno vzdrževanje vodovodov. Voda se namreč lahko onesnaži z bakterijo preko trupel ali izločkov okuženih živali, najpogosteje glodavcev.

Komunalno podjetje Velenje kot upravljavec javnega vodovodnega omrežja nenehno skrbi za ustrezen nadzor nad pripravo in kakovostjo pitne vode, ki jo distribuiramo uporabnikom. Z namenom preprečevanja prenosa tularemije (in tudi drugih bakterij in onesnažil) s pitno vodo imamo:

  • določena vodovarstvena območja, v katerih se mora upoštevati predpisan vodovarstveni režim,
  • zaščitene vodne vire, vodohrane (preprečevanje dostopa do vode živalim zlasti glodavcem in mrčesu),
  • zagotavljamo učinkovito in kontinuirano pripravo pitne vode,
  • dosledno izvajamo notranji nadzor nad kakovostjo pitne vode na osnovah HACCP sistema.

Podatki so dostopni tudi na spletni strani NIJZ: https://www.nijz.si/sl/tularemija.

Več o bolezni si lahko preberete v priloženih dokumentih in plakatih NIJZ.

PDF IKONA Tularemija v živilih

PDF IKONA Pojav TULAREMIJE v SEVERNO–PRIMORSKI REGIJI (v letu 2021)

PDF IKONA Tularemija plakat NIJZ

 

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni