svece1

Slovenci smo po porabi nagrobnih sveč med vodilnimi narodi v Evropi. Čeprav plamen sveč simbolizira spomin na pokojne, večina sveč po uporabi predstavlja odpadek in kot tak nevarnost za okolje.

Odpadne nagrobne sveče niso nevarni odpadek, čeprav lahko njihovo odstranjevanje povzroči tudi škodljive vplive na okolje, ki nastajajo pri razpadanju ali sežiganju PVC, ki je (vsaj v Sloveniji) najbolj uporabljan material za izdelavo ohišij nagrobnih sveč. Pravzaprav so odpadne nagrobne sveče koristne surovine, saj je večino oz. kar 75,4 % njihovih sestavnih materialov mogoče reciklirati v sekundarne surovine (ohišje iz plastike, ostanke parafina, kovinski pokrov). Zato je odpadne nagrobne sveče treba zbirati in oddajati ločeno, v posebej za ta namen postavljene zabojnike na pokopališčih, grobiščih, ob spomenikih in na drugih javnih površinah, na katerih je vidna oznaka z napisom »samo za odpadne nagrobne sveče«. To je prvi korak k celovitemu ravnanju z odpadnimi nagrobnimi svečami.

Tudi ob dnevu spomina na mrtve lahko ena sama preprosta in okolju prijazna sveča ali droben cvet, ki krepi vezi med generacijami in ohranja spomin, primerno nadomesti množico nagrobnih sveč . Predniki nam ne bodo zamerili, če bomo prižgali svečo manj, potomci pa nam bodo zaradi tega hvaležni.

Vabljeni k ogledu filma, ki ga je z namenom ozaveščanja občanov v zvezi s problematiko nagrobnih sveč pripravila Komunala Laško (YOUTUBE – kanal Komunala Laško, MANJ SVEČ ZA VEČ OKOLJA 2016).

https://www.youtube.com/watch?v=WTzO3w2sCD4

Manj sveč za več okolja! Z vami in za vas odgovorno do okolja!

 

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni