voda

V letu 2020 so bile šole in vrtci več mesecev zaprti zaradi korona virusa. Poraba vode je bila zmanjšana ali celo popolnoma prekinjena. Zaradi zastajanja vode v internem omrežju lahko pride do zastajanja in dviga temperature vode v hišnem vodovodnem omrežju, do razmnoževanja mikroorganizmov ali izločanja nevarnih snovi iz omrežja v pitno vodo, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje.Vsem vrtcem, šolam in drugim podobnim ustanovam zato priporočamo, da tudi letos poskrbijo za intenzivno izpiranje vodovodnega omrežja. Izpiranje se opravi tako, da se poveča pretok pitne vode v vodovodnem omrežju, na vseh pipah v objektu, za najmanj 15 minut oz. do stabilizacije temperature vode na pipi. Svetujemo, da redna preventivna izpiranja vodovodnega omrežja izvajate tudi skozi vse leto in s tem zagotavljate pretočnost pitne vode.

Priporočamo tudi, da naj voda na vsaki pipi, vsak dan pred prvo uporabo, teče vsaj 2 minuti oziroma toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali. Predvsem je redno točenje vode na pipi pomembno tam, kjer se voda uporablja za pripravo napitkov za otroke – najpogosteje je to pipa v kuhinji!

Vsaj enkrat na 14 dni je treba na vseh pipah sneti in očistiti mrežice ali druge nastavke. Čiščenje pomeni spiranje z vodo, ki teče po tem sistemu in po potrebi odstranjevanje vodnega kamna.

Lastniki ali upravljavci javnih objektov se lahko pred izvajanjem omenjenih aktivnosti po nasvet obrnejo k upravljavcu sistema za oskrbo s pitno vodo.

Podrobnejša priporočila in navodila glede pitne vode lahko najdete spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje NIJZ.