Analiza na prisotnost legionel

V poletnih mesecih, ko so uporabniki dlje časa odsotni, se lahko zaradi neuporabe tople vode poveča tveganje za razraščanje legionel v hišnem vodovodnem omrežju. Legionele se lahko razraščajo predvsem v sistemih, kjer so cevi obložene z biofilmom, kjer je v sistemu prenizka temperatura vode ali pa voda dlje časa miruje.

S pitjem vode se ne moremo okužiti z legionelo. Do okužbe lahko pride le pri vdihavanju aerosolov tople vode, običajno med tuširanjem. Prekomerno povišano število legionel v topli vodi lahko pri imunsko manj odpornih osebah povzroči pojav legionarske pljučnice.

V Komunalnem podjetju Velenje skrbimo za varnost sistemov za toplo vodo z rednimi tedenskimi pregrevanji sistemov in z zagotavljanjem dovolj visokih temperatur vode med obratovanjem. V topli vodi izvajamo monitoring fizikalno-kemijskih ter mikrobioloških parametrov in med drugimi tudi prisotnost legionel.

Več o legioneli in potrebnih ukrepih ter izdelavi Načrta za preprečevanje legionel v hišnem vodovodnem omrežju si lahko preberete na NIJZ strani, na povezavi

Analize laboratorij legionela

Na fotografijah: Analiza vode na prisotnost legionel, ki jo rednjo opravljamo v laboratoriju Komunalnega podjetja Velenje

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni