aleški razvojni forum okt 2023

Na šaleškem razvojnem forumu z naslovom Projekti za desetletje korenitih sprememb, ki je potekal 17. oktobra 2023 v velenjskem Hotelu Paka, so strokovnjaki, lokalni uspešni podjetniki in župani spregovorili o prihodnosti doline.

V razpravi je sodeloval tudi direktor Komunalnega podjetja Velenje, d. o. o., mag. Gašper Škarja. Na omizju o Prenovi daljinskega ogrevanja s podnaslovom Zakaj, kdaj in kako je poudaril: »Prenova bo zaradi konca izkopavanja premoga, ki ga je država zakoličila pri letnici 2033, neizbežna. Edini energent, s katerim zagotavljamo ogrevanje v Šaleški dolini, je zdaj namreč premog. Načrtujemo torej nove vire energije za toploto, ki bodo obnovljivi in razpršeni. Prvi korak je obnova vse infrastrukture, vseh toplovodov in vročevodov, s čimer bomo začeli že naslednjo pomlad.« Sočasno je nujno energetsko obnoviti vse stavbe na območju mestne občine Velenje in občine Šoštanj in izobraziti prebivalce, kako smotrno ravnati s toplotno energijo, je pojasnil. Vpeljava obnovljivih virov energije (sončne elektrarne, toplarne, male hidroelektrarne in večji vir, biomasa iz odpadnega lesa) pa bodo poskrbele za okoljsko sanacijo. Cilj je doseči kakovostno bivanjsko okolje za dolino, ki je prav zdaj na prelomnici: obeta se desetletje sprememb. Po končani tranziciji bomo imeli zelene, obnovljive vire toplotne oskrbe in prenovljen daljinski sistem z minimalnimi izgubami. »Dejstvo je, da smo v MO Velenje prebivalci še v letu 2021 porabili skoraj dvakrat več toplotne energije od državnega povprečja«, je opozoril Škarja.

Koordinator direktorja družbe za strategije in inovacije v družbi ELES mag. Gregor Goričar je predstavil aktivnosti, ki jih v družbi ELES izvajajo v okviru sporazuma o zeleni preobrazbi daljinskega ogrevanja. Župana Mestne občine Velenje in Šoštanj sta namreč z direktorjem družbe ELES marca 2022 sklenila krovni sporazum o sodelovanju na področju povezovanja sektorjev ogrevanja in hlajenja z elektroenergetskim sektorjem. Zavezali so se, da bodo skupaj pripravili projekte, ki bodo omogočali prestrukturiranje doline v skladu z zeleno preobrazbo. In prav to so že storili: sprejeli so Akcijski načrt preobrazbe daljinskega ogrevanja Šaleške doline 2022–2030, ki bo lahko povsem neodvisen od premoga, viri ogrevanja v njem (OVE) pa bodo razpršeni. Predstavil je tudi koncept dolgoročnega ogrevanja KODO, ki v petih korakih govori o načrtovanju energetske infrastrukture skupaj z viri in odjemom v prihodnje. Projekt povezovanja sektorjev elektroenergetskega sistema s sektorjem ogrevanja bo temelj zelenega prehoda v lokalnih skupnostih, je poudaril: »Gre za zagotavljanje zanesljivega, trajnostnega in stroškovno optimalnega sistema ogrevanja, učinkovito izrabo trajnostnih virov energije in lokalne infrastrukture z možnostjo nadgradnje s sezonskim hranilnikom«.

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je ob tem prepričan, da je prestrukturiranje Velenja zastavljeno na dobrih projektih: "Naš cilj je zagotoviti pravični energetski prehod savinjsko-šaleške regije, ustvariti nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, zagotoviti trajnostni, prožen in raznolik gospodarski razvoj ter postopno sanirati in revitalizirati prostorsko ter okoljsko degradirana območja.«.

Župan Občine Šoštanj Boris Goličnik je optimističen: »V dolini imamo dovolj znanja, s katerim pristopamo k učinkoviti preobrazbi sistema daljinskega ogrevanja. Zaupati moramo stroki, prav tako pa moramo vsak pri sebi razčistiti, kaj lahko za nižje stroške toplote naredimo sami.«.

Prenova ogrevalnega sistema sama po sebi ne zadosti omejitvi stroškov ogrevanja v gospodinjstvih; naučiti se moramo regulirati porabo toplote s termostatskimi ventili, pravilno in učinkovito prezračevati in nadzorovati bivalno temperaturo. Občutne napredke v sistemih daljinskega ogrevanja je torej mogoče doseči le z usklajenim delovanjem vseh deležnikov. Skupaj zmoremo!

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Osnovni piškotki
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analitika
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni