03 vodovodno omrezje

Zaradi obvestil o neustreznosti pitne vode v Spodnji Savinjski dolini, kjer so laboratorijski vzorec ocenili kot zdravstveno neustreznega zaradi prisotnosti bakterij, ki so indikatorji fekalnega onesnaženja, smo v podjetju preverili, ali se lahko podoben neljubi dogodek zgodi tudi na vodno oskrbnem sistemu v upravljanju Komunalnega podjetja Velenje.

Kot je pojasnil Primož Rošer, vodja PE Komunala, »Noben sistem ni sto odstotno zanesljiv, vendar lahko rečem, da podobnih težav v Šaleški dolini ne bi smeli imeti. Prvi razlog je ta, da imamo devetindevetdeset odstotkov vse vode pripravljene na treh ultrafiltracijskih napravah, kar pomeni da izvirska voda, ki je obremenjena in biološko oporečna, ne more priti v sistem, saj je pred tem filtrirana s tehnologijo ki iz vode odstrani vse bakterije , viruse in spore. Vzpostavljen imamo tudi sistem HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point), ki se uporablja v živilski industriji, kjer imamo evidentirane vse kritične točke sistema z evidentiranimi potencialnimi tveganji; na glavnih izvajamo vse potrebne meritve, ki so daljinsko nadzorovane in vodene v dispečerski center, kjer imamo štiriindvajseturno dežurstvo. Če bi prišlo do odstopanj, bi bili takoj informirani. Na samem omrežju je nameščenih mnogo merilnih mest, kjer preverjamo kakovost pitne vode, tudi pri končnih uporabnikih, zato skoraj ne vidimo možnosti, da bi se kaj podobnega zgodilo pri nas.« V primeru, če bi prišlo do napake na omrežju, imamo v podjetju pripravljen načrt obveščanja v izrednih razmerah. Preko SMS obvestimo vse javne ustanove in ostale občane preko sredstev javnega obveščanja.

V zadnjih 5 letih smo zabeležili samo tri neustrezne vzorce pitne vode. Naknadne analize so pokazale v vseh treh primerih, da je šlo za težave na interni inštalaciji uporabnika. Nobene reklamacije in zdravstvenih težav zaradi uživanja vode nismo beležili. Na leto napravimo preko šeststo vzorčenj vode, skupaj z republiškim monitoringom. Imamo tudi lasten laboratorij, v katerem lahko v kratkem času preverimo in ugotovimo ali je kakšna zadeva mikrobiološko sporna, hkrati pa z lastnim laboratorijem prve rezultate dobimo v dvanajstih urah.

Posebej poudarjamo da je naš vodooskrbni sistem večkrat na leto pregledan s strani zdravstvene inšpekcije in na vodovodnem sistemu ali pri izvajanju različnih ukrepov ni ugotovil nobenih neskladnosti. V podjetju imamo vzpostavljen tudi sistem notranje kontrole, in sicer na način, da za ustreznost in nadzor vseh postopkov vodooskrbe, ki jih izvajamo v PE Komunala, skrbi služba za tehnologije in nadzor-STN, ki spada v skupne službe in je neposredno podrejena direktorju podjetja.

Naslovna fotografija: Naprava za pripravo pitne vode Grmov vrh

Naprave za pripravo pitne vode so bile zgrajene v sklopu kohezijskega projekta Celovita oskrba s pitno vodo v Šaleški dolini, ki je potekal v obdobju 2011-2015. S projektom smo zagotovili nadaljnjo varno, zanesljivo in trajnostno oskrbo s pitno vodo za približno 45.000 prebivalcev Šaleške doline, povečali število prebivalcev, priključenih na omrežje za oskrbo s pitno vodo, in zmanjšali število prebivalcev, ki so neposredno izpostavljeni neustrezni pitni vodi, zmanjšali vodne izgube na manj kot 25 % in medsebojno povezali vse tri obstoječe vodno oskrbe sisteme v en sam integriran sistem. Vse tri naprave za pripravo pitne vode prečiščujejo zajeto pitno vodo s postopkom ultrafiltracije.

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni