pexels photo 67473

V sredstvih javnega obveščanja v zadnjem času pogosto zasledimo sporočila o težavah pri oskrbi s pitno vodo v trenutnem sušnem obdobju, ki je po letu 2003 eno najhujših v zadnjih 70 letih. Poleg tega, da je nekaterih območjih južnega dela države začelo pitne vode primanjkovati zaradi zmanjševanja izdatnosti obstoječih vodnih virov, pa težavo predstavljajo tudi hudi nalivi, ki zaključujejo posamezen vročinski val. Ob intenzivnih nalivih, ki so vse bolj pogosti, površinska voda onesnaži ranljive vodne vire, ki so zato neuporabni ali pa omejeno uporabni (prekuhavanje).

Na srečo v Šaleški dolini takih težav ne občutimo, saj imamo na eni strani dovolj zmogljive vodne vire, prav tako pa zgrajene tri sodobne naprave za pripravo pitne vode (NPPV), ki lahko očistijo tudi vodo iz vodnih virov, ki so zaradi intenzivnih padavin onesnaženi z biološkimi snovmi, predvsem blatom.

Tudi v tekočem letu 2022 so bile na vodnih zajetjih na razpolago zadostne količine surove pitne vode, ki smo jo brez težav ustrezno pripravili na treh ultrafiltracijskih napravah. Povprečna dnevna zajeta količina je 11.733 m3/dan, kar znaša nekoliko več kot 54 % skupne minimalne izdatnosti vodnih virov. V poletnih mesecih, še posebej v tem sušnem obdobju, je povečana poraba vode - v količini do 15.000 m3/dan. To pa je na našem sistemu še vedno obvladljivo, saj je minimalna izmerjena izdatnost v tem obdobju 21.600 m3/dan.

Druga nadloga, ki je na nek način dobrodošla, ker poveča trenutne izdatnosti vodnih virov, pa so poletne nevihte in s tem povečana motnost vode na naših zajetjih. Najbolj izpostavljeno je zajetje Ljubija. Voda z izvira Ljubija ima povečano motnost, ki lahko ob močnem deževju presega vrednosti nad 100 NTU. Zadnji takšen dogodek je bil v začetku meseca julija, ko je motnost dosegla vrednost 120 NTU. Zaradi tega je bilo vključeno čiščenje na napravi za pripravo pitne vode Grmov vrh, vse dokler motnost na zajetju ni padla pod mejo 5 NTU. V štirinajstih dneh delovanja je nastalo kot posledica čiščenja 30 m3 mulja, ki je bil odpeljan na centralno čistilno napravo v nadaljnjo obdelavo.

01 vodovodno omrezje

Naprava za pripravo pitne vode Grmov vrh

42 vodovodno omrezje

Naprava za pripravo pitne vode Mazej

41 vodovodno omrezje

Naprava za pripravo pitne vode Čujež

31 vodovodno omrezje

Ultrafiltracija

Zaradi premišljenih vlaganj v vodooskrbni sistem v preteklih letih – izgradnjo treh naprav za pripravo pitne vode, izgradnjo transportnih cevovodov iz Ljubije in Hude luknje ter povezovalnega cevovoda do Šmartnega ob Paki, posodobitvijo daljinskega nadzora objektov in regulacijo krmilnih jaškov, ki omogočajo daljinsko regulacijo porabe vode iz različnih oskrbovalnih območij, lahko zagotavljamo varno oskrbo naših uporabnikov brez omejitev rabe pitne vode. Poleg tega pa z dnevno akumulacijo v vrednosti okoli 12.000 m3, ki jo imamo v naših vodohranih, na celotnem sistemu dosegamo tudi zahtevane standarde glede požarne varnosti.

Zajetje Ljubija

Zajetje Ljubija

 

Save
Uporabniške nastavitve piškotkov
Piškotke uporabljamo, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo z našo spletno stranjo. Če piškotke onemogočite, stran morda ne bo delovala pravilno.
Sprejmi vse
Zavrni vse
Preberi več
Essential
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Teh piškotkov se ne da izklopiti.
Sistemski piškotek
Sprejmi
Analytics
Orodja, ki se uporabljajo za analizo podatkov za merjenje učinkovitosti spletnega mesta in za razumevanje delovanja.
Google Analytics
Sprejmi
Zavrni